søndag 2. august 2009

Barnevernet må styrkes!

Alt er ikke som det skal i barnevernet. SV mener det er uakseptabelt at kommunene ikke klarer å hjelpe de barn som trenger hjelp!

I rapporten «Utsatte barn og unge – behov for bedre samarbeid» ( Helsetilsynet 2009 ) blir det avdekket at en stor andel norske kommuner, 103 av 114, har mangler i sin håndtering av utsatte barn. Mangel på samarbeid mellom barnevern, Nav og helsetjenester medfører at barn med problemer får hjelp for sent, får for lite hjelp eller ikke den hjelpen de skal ha.

Dette er kommunenes ansvar. Det handler om system og samarbeid, men selvfølgelig også om ressurssituasjonen og kommunenes prioriteringer.

Tallene viser at det er en sterk økning i antall saker, undersøkelsessaker og tiltak. Barnevernstjenesten i kommunene er derfor satt under et hardt press.
Det kan ikke stå på ressurser eller problemer med koordinering av ulike instanser når et barn trenger hjelp, enten barnet har vært utsatt for overgrep, har rusproblemer, eller det er andre forhold som tilsier at de trenger tett og rask oppfølging.

Barn som sliter med sosiale og psykiske problemer, må prioriteres. Vi er bekymret for de økte sosiale problemene som nå vil komme i kjølvannet av den økte arbeidsledigheten.

For å være sikker på at barn får den hjelpen de trenger uten å måtte vente, må det kommunale barnevernet styrkes. SV mener det kommunale barnevernet trenger oppimot 1 000 nye stillinger for å møte økningen i meldinger, undersøkelser og tiltak. Hvis vi skal kunne hjelpe flere barn og unge må vi satse på de som jobber i barnevernet, og vi må ansette flere!

Barn som trenger opphold i barnevernsinstitusjoner må slippe å bli kasteballer i et system bygd på anbudsprinspipp. Barn og unges behov er for store til dette. Derfor må barnevernsinstitusjonene organiseres gjennom forutsigbare avtaler mellom barnevernet og offentlige eide institusjoner eller institusjoner eid av ideelle organisasjoner.

Vi kan ikke tillate at barn må flyttes rundt i Norge fordi at hjemmet deres går konkurs. Alle barn trenger stabilitet og trygghet, og disse barna er ikke noen unntak, men heller de som tenger det mest!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar