tirsdag 25. august 2009

SV gjør mye bra for de eldre!

I denne valgkampen har jeg fått den glede i å representere SV på flere debatter i regi av flere pensjonistforeninger. I forkant av debattene har jeg satt meg godt inn i vår politikk og hva vi gjør praktisk på stortinget og i regjering. Jeg må si jeg er mektig imponert over den jobben SV gjør, og vi har mange dyktige folk som primært jobber med dette.

SV Nedre Eiker arrangerte et møte mellom Nedre Eiker og statssekretær Ellen Pedersen (SV), Helse- og omsorgsdepartementet. Hun fikk mange innspill og råd til å ta med seg videre i forhold til samhandlingsreformen, men også til hvordan kommunen skal klare å fortsatt gi gode nok tjenester med den anstrengte kommuneøkonomien som er i Nedre Eiker. Dette skal jeg følge opp. Ellen Pedersen imponerte sterkt i sin fagkunnskap, innsikt og væremåte. Et godt eksempel på en SVer som jobber med noe som hun virkelig brenner for. Jeg er i hvert fall glad hun er vår representant.

Hva har SV og den rødgrønne regjeringa fått til:

- Økt grunnbeløpet til 72 881 kroner.
- Økt minstepensjon opp til 1,94 G og den skal opp til 2 G fra mai 2010
- Siden 2007 har minstepensjon økt fra 117 500 til 143 600 for enslige minstepensjonister!

- Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven er vedtatt og trådte i kraft fra januar 2009. Det er nå forbudt å diskriminere noen på grunn av nedsatt funksjonsevne, og det er forbudt å hindre folks tilgjengelighet til bygninger, anlegg, uteområder og transportmateriell.
- Kommuneøkonomien er styrket og det vil vi fortsatt prioritere. For vi ser at enkelte kommuner ikke har økonomi til å gi gode nok tjenester til sine innbyggere.
- Det er blitt over 14 000 flere årsverk i omsorgssektoren.
- Verdighetsgarantien er ute på høring, og vil bedre sikre de eldres lovfestede rettigheter og tydeliggjøre kommunens ansvar for å sikre den enkeltes behov. Samarbeid med KRF og V.
- I perioden 2008-2015 er målet å bygge 12 000 flere sykehjemsplasser og omsorgsboliger.
- Vi jobber med tiltak i forhold til at mange eldre er underernært, noe som er en skam.
- Vi skal gjennomføre Kompetanseløftet 2015 slik at over 24 000 ansatte i helse og omsorg får kvalifisering, utdanning og videreutdanning.
- Det er etablert 5 forskningssenter for omsorgstjenesteforskning.
- Kommunene har fastsatt en lokal norm for legedekning på sykehjem.
- Pasientombudsordningen er utvidet til å også gjelde brukere av kommunale helse- og omsorgstjenester.
- Den kulturelle spaserstokken er styrket og er på til sammen 20 millioner kroner. Dette for å få en stor bredde i kulturtilbudet for eldre.


Vi i SV har laget en genial 5 punktsplan for bedre pleie og omsorg:

1. Økt grunnbemanning
Antallet ansatte som finnes på institusjonen er det aller viktigste for gode tjenester. Uten mange nok ansatte vil det ikke være nok folk til å pleie de som trenger det, uten nok ansatte vil turnusplanene ikke kunne tilpasses de ansattes behov og uten nok ansatte vil flere ansatte bli syke. SV vil derfor øke grunnbemanningen i pleie- og omsorgssektoren. SV vil i kommunene ta initiativ til en gjennomgang av bemanningsbehovet i helse- og omsorgssektoren, og foreslå økning av grunnbemanningen der det er nødvendig. SV vil arbeide for at staten bevilger midler til forsøk med økt grunnbemanning for å se på effekten for sykefraværet og kvaliteten i pleie- og omsorgssektoren. Vi vil også innføre en nasjonal minstenorm for legedekning ved norske sykehjem.

2. Høyere lønn
Det at kvinnedominerte yrker lønnes langt under gjennomsnittet skaper rekrutteringsproblemer for offentlig sektor og gjør det vanskelig for samfunnet å levere gode velferdstjenester til alle. Trivsel og status er riktig nok viktigere faktorer enn lønn for å bestemme valg av yrke og jobb, men det gjelder først og fremst etter man først har valgt en jobb. Yrkesgruppene i pleie- og omsorgsektoren er kvinnedominert og kvinneyrkene er ikke like godt betalt som mannsdominerte yrker. SV vil derfor foreslå en forpliktende likelønnsplan for å nå målet om likelønn. En sentral del av en slik plan vil være å utvide rammene for lønnsoppgjørene i offentlig sektor – en statlig likelønnspott.

3. Rett til heltid
Mange stillinger i pleie- og omsorgssektoren er deltidsstillinger. Ikke bare fordi de ansatte ønsker å jobbe deltid, men fordi arbeidsgiverne ikke lyser ut heltidsstillinger. Skal det rekrutteres kvalifisert personale må det gis muligheter til å ha heltidsstilling. Heltid må være en rettighet, deltid en mulighet. SV vil bekjempe ufrivillig deltid og gi rett til overtidsbetaling for arbeid ut over stillingsbrøken. I år har vi fått til likestilling av tredelt turnus og helkontinuerlig skift.

4. Kvalitet og kompetanseløft
Gode pleie- og omsorgstjenester krever kvalifisert personale. Økt kompetanse sikres både gjennom rekruttering og gjennom å tilby ansatte i sektoren mer opplæring. SV vil øke bevilgning til universiteter og høyskoler og styrke desentralisert høyere utdanning, slik at det kan utdannes flere innen for pleie- og omsorg. En tredjedel av de ansatte innenfor pleie- og omsorg har i dag ikke helsefaglig bakgrunn. Disse bør få tilbud om å bli kvalifisert omsorgspersonell. Kravet til omsorgstjenestene øker stadig, ikke minst fordi målet er at brukerne skal kunne leve et så normalt liv som mulig. SV vil derfor foreslå at det utarbeides konkrete etter- og videreutdanningsprogrammer for ansatte i omsorgsyrker i alle kommuner og i staten.

5. Nei til stoppeklokkeomsorg
Privatisering, anbud og tidsmålinger har mange steder skapt stor usikkerhet rundt pleie- og omsorgsinstitusjonene, det skaper ikke gode tjenester. SV vil gi de ansatte frihet til å gjøre jobben sin. Det er de ansatte som med sin faglighet og erfaring bør vurdere hvordan omsorgen blir best mulig. Vi vil redusere skjemaveldet og la være å sette omsorgen ut på anbud.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar