mandag 13. juli 2009

Leserinnlegg: Foreldrepermisjonen er ikke en gode forbeholdt mødrene!

Det er flere og flere fedre som tar en større del av foreldrepermisjonen. Dette er meget bra, men flere fedre burde gjort dette. SV syns det går for sakte og derfor mener vi at foreldrepermisjonen bør tredeles og utvides slik at både mor og far får tatt like stor del i barns oppvekst helt fra begynnelsen av. Det er en skam at mange ser på foreldrepermisjonen som en mammapermisjon. Det må man slutte med!

Fedre flest ønsker å tilbringe mer tid sammen med barna det første året og ta større omsorgsansvar. Det er mange grunner til at fedre fortsatt kvier seg for å ta en stor del av foreldrepermisjon. Det kan være at det er så vanlig at mor stort sett tar hele permisjonen, at far ikke ser dette som en mulighet. Enkelte mødre syns de skal ta alt fordi de ammer eller fordi de har et stort ønske for det. Mange arbeidsgivere tar det som en selvfølge at far ikke blir borte i permisjon, men at mor gjør det. Dette vet jeg gjør at mange fedre syns det er ubehagelig å skulle gi beskjed til arbeidsgiver å være lenge borte fra arbeid på grunn av permisjon. Et annet aspekt er at far syns det blir for lang tid borte fra jobb for de skal jo tross alt ha ferie i tillegg.

Jeg har ennå ikke snakket med en far som har tatt en stor del av permisjonen som angrer. Derimot så kan de ikke få sagt nok positivt om sine opplevelser og noen skulle gjerne tatt mer.

Lengre permisjonsuttak blant fedre vil så klart føre til mer likestilt foreldreskap. Mors og fars deling av foreldrepermisjonen legger et viktig grunnlag for deling av omsorgsoppgavene også etter at permisjonen er over.

I disse dager er jeg og samboeren ferdig med foreldrepermisjonen. Vi diskuterte oss fram til en løsning hvor far har hatt en tredel og jeg to tredeler. Grunnene til at det ble slik er blant annet at min arbeidsgiver betaler full lønn under foreldrepermisjon slik at jeg får full uttelling for feriepenger, far syns det var lenge å være borte fra jobb og vi hadde ulike oppfatninger om hva som var det mest riktige. Nå er vi begge enige om at hvis vi skal ha barn nummer to så vil diskusjonen bli litt annerledes. Diskusjonen vil da bli hvem skal ha mest og ikke hvem som skal ha minst. Far har sagt klart i fra om at han ikke akter å ha noe mindre enn det han har hatt nå, men heller mer. Vi ønsker begge å være likestilte foreldre og ta mest mulig del i vårt barns liv.

Reglene for foreldrepermisjon begrenser fars muligheter til å ta ut permisjon. For å løse dette problemet vil SV utvide dagens foreldrepermisjon til 52 uker med full lønnskompensasjon. 23 uker skal være forbeholdt mor, tredel forbeholdt far, og resten vil være opp til hver enkelt familie. SV vil arbeide for at far opptjener selvstendige permisjonsrettigheter, og at all forskjellsbehandling av foreldre må fjernes.

Det er dette SV ønsker. Vi vil at foreldrene skal diskutere seg fram til hvem som skal ta mest og ikke hvem som skal ta minst. Vi setter damene først dette valget, for det gagner også mennene. En stemme til SV ved årets valg, er en stemme til et mer likestilt foreldreskap!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar