Varehandelen har de siste årene etter at lov om åpningstider ble opphevet i 2003, utnyttet lovverket rått og brutalt for å kunne ha butikkene åpne 24 timer i døgnet – 7 dager i uka – året rundt!
Man blir ikke lenger sjokkert over butikker som hele tiden skal strekke strikken litt lengre og bare litt lengre i forhold til åpningstider. Dette til stor fortvilelse for de som jobber i denne bransjen.
Det var flere butikker rundt om i Norge som varslet at de kom til å ha butikken åpen på 17. mai. Det er to dager i året som er lovbestemt i arbeidsmiljøloven til å være røde fridager. Det er 1. mai og 17. mai. Allikevel så noen butikker det som en nødvendighet å ha åpent på Norges nasjonaldag. Dette er en rein provokasjonshandling mot alle som har butikk som sitt yrke.
Flere butikker har bygd om sine butikker til å ha en liten del av butikken avskilt som de kan åpne opp på søndager. KIWI driver med dette systematisk og det er flere av de butikkene i Drammensområdet som har gjort dette.
Hvorfor gjør man det? Det finnes ingen god grunn til det! Undersøkelser viser at butikkene ikke tjener noe mer på det. Det som faktisk er realiteten er at man sprer den samme inntjeningen over flere dager, og har mer utgifter til lønn og drift. Arbeidsgiverforeningen HSH klager på vegne av sine medlemmer at de er rammet av finanskrisa og at det er flere butikker som står i fare for å måtte nedbemanne. Jeg har et godt tips til de for å spare penger på lønn og drift. Innskrenk åpningstidene og slutt å ha åpent på søndager!
Tryggheten til de ansatte i langåpne butikker er utsatt fordi mange jobber alene. Med få kunder i butikkene på kveld og natt så kan det være med å lokke til seg ranere. Arbeidstakerorganisasjonen Handel og Kontor, som jeg er et stolt medlem av, har jevnlig påpekt nødvendigheten med å trygge disse arbeidsplassene mot ran. Et tiltak er å ikke ha langåpent og døgnåpent hele uka i gjennom.
Butikkansatte har også krav på gode arbeidsvilkår og arbeidstider som gir rom for et sosialt liv. Selv har jeg jobbet deltid i butikk i over 6 år og for å få jobbet tilnærmet fullt jobbet jeg ofte 4 kvelder i uka og hver eneste lørdag. Dette går som regel i en kort periode for de fleste, men ikke i et helt yrkesliv. Butikkansatte er som alle andre folk med venner, barn, familie og fritidsinteresser. Har ikke de også krav på å kunne få fulgt opp ungene sine på skole og fritid? Har ikke de også krav på en mulighet for et godt sosialt liv i tillegg til jobben?
Åpningstidene i butikkene er ikke en sak som bare angår de butikkansatte. Det handler om en samfunnsutvikling som går i retning mot et 24-timers samfunn. En slik utvikling vil legge stort press på offentlig sektor og den velferden som tilbys av kommunene. Hvis det blir «normalt» og jobbe til alle døgnets tider så vil det bli nødvendig å tilpasse de tjenestene som det offentlige tilbyr slik at alle får benytte seg av den offentlige velferden, og som et resultat av det vil det bli press på åpningstidene i kommunale barnehager og kontorer. Dette er ikke en ønskelig situasjon for noen av oss.
Vi som forbrukere må bli mer bevisst på at vi ikke handler på butikkene sent på kvelden og på søndager. Grunnene er mange for at vi ikke skal det. Den største grunnen er at vi må vise solidaritet med en arbeidsgruppe som stadig får angrep på sine arbeidsvilkår. Tenk litt over det neste gang du tenker det er så innmari kjekt å få handla brusen og potetgullet ditt 22.30 en lørdagskveld eller en is på søndagsformiddagen.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar